
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, 548 yaşındaki anıt çınar ağacı görenleri hayran bırakıyor. Asırlık ağaç korunmayı bekliyor.
Osmaniye’nin Düziçi ilçesi, doğa ve tarih mirası açısından dikkat çeken bir değere ev sahipliği yapıyor. Düziçi Çitli Köyü’nde bulunan ve yaklaşık 548 yaşında olduğu belirtilen anıt çınar ağacı, yıllara meydan okuyarak ayakta kalmayı sürdürüyor.
Anıt ağaç statüsünde bulunan çınar, heybetli görüntüsüyle hem doğaseverlerin hem de tarih meraklılarının ilgisini çekiyor.
3 Metre Çapında Anıt Çınar
Çevre aktivisti İsmail Okan Güney, daha önce görüntülediği anıt çınar hakkında dikkat çeken bilgiler paylaştı.
Güney, ağacın yaklaşık 3 metre çapında olduğunu ve çevresinde başka çınar ağacının bulunmadığını belirtti.
Çeşme, Mezarlık ve Tarihi Doku
Anıt çınarın hemen dibinde bir çeşme ve eski mezarlık bulunduğunu ifade eden Güney, geçmişte mezarlıkların genellikle su kaynaklarının yanına yapıldığına dikkat çekti.
Yolculuk yapanların burada durup abdest aldığı, dua ettiği ve çınarın gölgesinde dinlendiği vurgulandı.
Görsel Kirlilik Tepki Çekiyor
İsmail Okan Güney, anıt çınarın dibine yapılan demir sundurmanın ağacın estetik değerine zarar verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu çınar adeta bir tablo gibi.
Ancak dibine yapılan demir şebeke sundurma, bu anıt ağacın görsel bütünlüğünü bozuyor.”
Doğa ve kültür mirası açısından büyük önem taşıyan Düziçi Anıt Çınar Ağacı için daha hassas bir koruma ve düzenleme çağrısı yapılıyor.










































Yorum Yazın