DOLAR32.2616
EURO35.0708
ALTIN2468.3
BIST10319.
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Zorkun Tava için Coğrafi İşaret Talebi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zorkun Tava için Coğrafi İşaret Talebi
Abone ol
Osmaniye’nin yaz aylarında sıklıkla misafirlerine ikram ettiği ve sofralarında eksik etmediği Zorkun Tava coğrafi işaret almak için bekliyor.
Osmaniye haberleri

Osmaniye’nin yaz aylarında sıklıkla misafirlerine ikram ettiği ve sofralarında eksik etmediği Zorkun Tava coğrafi işaret almak için bekliyor.

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’da birçok benzer ürün coğrafi işaret almasına karşın Zorkun Tava’nın hala tescillenmemiş olmasına kent sakinleri tepki gösterdi.

Osmaniye’de yaz sıcaklarının etkisini göstermesiyle Zorkun Tava’da sofralardaki yerini almaya başladı.   Yaz ayının başlamasıyla birlikte vatandaşlar, Zorkun başta olmak üzere çevredeki yaylalara akın etti.

Kentin en bilinen ve en kalabalık yaylası Zorkun ve çevredeki diğer yaylalalarda bugünlerde en çok yapılan yemeklerin başında Zorkun Tava geliyor. 

 Et, soğan, biber, domates, sarımsak ve kuyruk yağı ile hazırlanan Zorkun tava kentin en bilinen ve yaz mevsiminde en çok yapılan yemeklerinden.

Şu sıralar yaylalarda Zorkun tava yaptırmak isteyenler fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Yaylaya pikniğe gelenler zorkun tava hazırlıyor Toprakale’den Hasanbeyli’nin Almanpınarı yaylasındaki Devlet Bahçeli mesire alanına gelen Ali Işıklar komşularıyla birlikte Zorkun Tava yaptı.

Her yıl yazın gelmesiyle Zorkun tava yaptıklarını aktaran Işıklar “Bu yemek bizim vazgeçilmezimiz.

Komşularla piknik için yaylaya geldik. Kendimize 2 tepsi Zorkun Tava hazırladık.  

 Yapması çok pratik hazırladıktan sonra hemen odun ateşi ile ekmek yapılan fırına verdik.

Çok bereketli bir ürün. Bu yemeği sıcaklarda yemek biraz ağır kaçabiliyor ama yaylada çok güzel oluyor” dedi.

Yazın kentlerini ziyarete gelen misafirlerine ikram ettiği Zorkun tava Osmaniye’ye has olmasına rağmen şu ana kadar coğrafi işaret tescili almadı.

"Zorkun tava tescillenmeli" Her yıl en az 5-6 kez Zorkun Tava hazırlayan Ahmet Erkan “Bu tava sadece Osmaniye’de yapılıyor ve kentimize has bir ürün.

Şu ana kadar çoktan tescillenmiş olması ve kültür ve turizmimize kazandırılması gerekiyordu.

Bence bir an önce yetkililer tescil için başvuru yapmalı” ifadelerini kullandı.

Osmaniye’nin çevresinde bulunan Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay gibi illerde benzer yemeklerin tescil aldığına dikkat çeken Uluslararası Osmaniye’yi Tanıtma Derneği Başkanı Bahri Çolpan, bir kentin tanıtımında coğrafi tescilli ürünlerin önemli olduğunu kaydetti.

Zorkun Tava’nın Osmaniye’ye has bir yemek olduğunu, şu ana kadar tescil edilmediğine dikkat çeken Çolpan “Örneğin Maraş’ta Yanyana adı verilen bizim tavamıza benzeyen bir yemek tescil aldı.

Gaziantep’te çeşitli şekillerde yapılan tavalar tescil aldı. Yine Hatay’da da benzer ürünler tescillenirken Zorkun tavanın hala tescillenmemesini anlamış değilim” ifadelerini kullandı.

Zorkun tava artık sadece yaylalarda değil kentin bir çok yerinde restoranlar da yapılıyor.

Ünü ulusal televizyonlara kadar ulaşan Zorkun tavanın kentin diğer tescil alan Osmaniye Yer Fıstığı, Karatepe Kilimi, Kadirli turbu, Yoğurtlu kömbesi ve son olarak Osmaniye Zeytinyağı gibi coğrafi işaret belgesi alarak tescillenmesi bekleniyor.

Bir çok farklı kültürü bünyesinde barındıran zengin bir tarihi kültürel mirasa sahip Osmaniye’de Zorkun tava başta olmak üzere diğer ürünlerin tescillenerek turizme kazandırılması isteniyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniye Polisinden Asayiş Operasyonu: 9 tutuklamaÖnceki Haber

Osmaniye Polisinden Asayiş Operasyonu: 9...

Arazi Anlaşmazlığı Kavgasında Silahlar Konuştu:1 ÖlüSonraki Haber

Arazi Anlaşmazlığı Kavgasında Silahlar K...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar