DOLAR42.2631
EURO49.0719
ALTIN5726.6
BIST10.641
Yusuf Cinkara Otomotiv

Yeşil Vaatten “Beton Park”a: Karaoğlanoğlu Parkı’nın Dönüşümü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeşil Vaatten “Beton Park”a: Karaoğlanoğlu Parkı’nın Dönüşümü
Abone ol
Osmaniye’de Karaoğlanoğlu Parkı, 2018 projesi sonrası yeşil dokusunu kaybetti. Vatandaşlar alanı “Beton Park” olarak anıyor.

Osmaniye’nin merkezinde, Alibeyli Mahallesi’nde bulunan Karaoğlanoğlu Parkı, son yıllarda geçirdiği değişimle kamuoyunda tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bir dönem yoğun ağaç dokusu ve çiçekleriyle anılan alan, bugün birçok vatandaş tarafından “Beton Park” olarak nitelendiriliyor.

Park, adını 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’ndan alıyor.

Şehrin en stratejik noktalarından birinde; Dr. Devlet Bahçeli Meydanı, Atatürk İlköğretim Okulu ve eski belediye binası üçgeninde yer alıyor.

“Eskiden gülistan gibiydi”

Parkın eski halini hatırlayan Osmaniyeliler, geçmişte alanın adeta bir botanik bahçesini andırdığını söylüyor.

Yoğun gölge yapan ağaçlar ve rengarenk çiçeklerle kaplı alanın, özellikle yaz aylarında nefes alınan bir vaha olduğunu belirtiyorlar.

Osmaniye Fotoğrafları Sayfası yöneticisi Gültekin Yılmaz, eski park fotoğraflarını paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“İşte gerçek park böyle olur. Şimdiki hali park değil, beton meydan.

Türkiye’nin en sıcak ve nemli bölgelerinden birinde yaşıyoruz.

Ağaca ve gölgeye ihtiyacımız var.”

Kırılma noktası: 2018 genişletme projesi

Dönüşümün başlangıcı, Osmaniye Belediyesi tarafından 2018 yılında başlatılan Karaoğlanoğlu Parkı Genişletme Projesi oldu.

Projede, Devlet Bahçeli Meydanı’nı tamamlayıcı nitelikte daha büyük ve bakımlı bir yeşil alan hedeflendiği belirtilmişti.

Ancak geçen süreçte çok sayıda ağacın kesildiği, çiçeklerin kaldırıldığı ve zeminin büyük ölçüde taş ve betonla kaplandığı gözlemlendi.

Vatandaşlar, proje öncesi yapılan “görkemli ağaçlar” ve “büyük yeşil alan” vurgusunun mevcut tabloyla örtüşmediğini savunuyor.

“Sıcak memlekette beton meydan olmaz”

Çukurova’nın sıcak ve nemli ikliminde gölgenin hayati önem taşıdığını belirten vatandaşlar, parkın mevcut halini “gri bir beton alan” olarak tanımlıyor.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar ise ironik bir şekilde parkın adının “Beton Park” olarak değiştirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Mevcut durum: etkinlikler ve sorunlar

Yeşil dokusunu önemli ölçüde kaybetmesine rağmen park, merkezi konumu nedeniyle hala yoğun kullanılan bir alan olma özelliğini sürdürüyor.

Kültürel etkinlikler: Şiir dinletileri, kitap imza günleri ve sergiler zaman zaman burada düzenleniyor.

Geri dönüşüm bankaları: “Sıfır Atık” kapsamında yerleştirilen geri dönüşüm noktaları aktif olarak kullanılıyor.

Altyapı sorunları: Yağışlı havalarda oturma alanlarının ıslak kalması ve başıboş köpekler vatandaşların şikayetleri arasında.

Özlem ve beklenti

Osmaniye halkı, kentin simge alanlarından biri olan Karaoğlanoğlu Parkı’nın yeniden ağaçlandırılmasını, gölge alanların artırılmasını ve eski ruhuna kavuşturulmasını talep ediyor.

Şehrin kalbinde yer alan bu alan için beklenti net: Daha fazla beton değil, daha fazla yeşil.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Osmaniye’de “Şehirlerin Kalbi Camide” Gençlik BuluşmasıÖnceki Haber

Osmaniye’de “Şehirlerin Kalbi Camide” Ge...

Müdür Albak'a Ramazan Davullu Karşılama SürpriziSonraki Haber

Müdür Albak'a Ramazan Davullu Karşılama...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar