DOLAR32.5949
EURO34.8651
ALTIN2496.5
BIST9636.5
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Pırasa hasadının zorlu süreci, Osmaniye’de başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pırasa hasadının zorlu süreci, Osmaniye’de başladı
Abone ol
Tarımsal alanda, üreticiler tarafından alternatif ürün olarak yetiştirilen pırasa hasadına Osmaniye merkez ve ilçelerinde başlandı.
Osmaniye haberleri

Tarımsal alanda, üreticiler tarafından alternatif ürün olarak yetiştirilen pırasa hasadına Osmaniye merkez ve ilçelerinde başlandı.

Çukurova ikliminin hüküm sürdüğü Osmaniye ve ilçelerinde; son yıllarda üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesi nedeniyle, pırasa yetiştiricilerinin hasat dönemi başladı.

Osmaniye’de son yıllarda pırasa ekiminin, üreticiler tarafından alternatif ürün olarak seçilmesi ile birlikte artış gösterdiğini vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç;"Üreticilerin alternatif ürün arayışına karşılık pırasa ekimi ilimizde yaygınlaştı.



Pırasa piyasa sorunu yaşamayan bir ürün olunca rağbet arttı. Şu anda Osmaniye Merkez, Kadirli ve Sumbas ilçede 2.200 dekar alanda pırasa yetiştiriliyor."dedi.

PIRASA

Pırasanın yetiştirilmesi, yararları ve tarihsel geçmişi ile yapmış olduğumuz araştırmalara göre, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.

Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir. Çin dahil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yenir ve pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir.

Pırasanın başlangıçta kısa bir sapı vardır, ancak çiçek açtığında genişler ve dallanır  ve karahindibalara benzeyen birçok çiçek başı çıkar.

Yemek için yetiştirildiği zaman, bu safha gerçekleşmeden hasat toplanır.

Akdeniz kıyısındaki çorak veya ağaçsızlandırılmış alanlarda ortaya çıkmış olması daha olasıdır.

Romalılar, uykuyu kolaylaştırması için pırasayı yemeklerin sonunda yiyerek, bitkinin bu özelliğinden faydalandılar.

Mısırlılar da, erken çağlarda pırasayı kullandılar. Hipnotize edici veya uykuyu kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra erkeklik gücü ile de bağdaştırılıyordu.

Oldukça fazla tür sayısı mevcut olmasına karşın, pırasanın gerçek kökenini belirtmek neredeyse imkânsızdır. Kesinlikle, hem Roma, hem de Mısır medeniyetleri çökene değin pırasa yenmeye devam etmiştir.  


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniyespor FK evinde beraberliği seçtiÖnceki Haber

Osmaniyespor FK evinde beraberliği seçti

Ford firması, OKÜ’ye otomobil hediye ettiSonraki Haber

Ford firması, OKÜ’ye otomobil hediye ett...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar