DOLAR32.3094
EURO34.779
ALTIN2411.0
BIST10045.
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Ozan Canani ile söyleşi yapan ilk Türk gazetesi, Medya oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ozan Canani ile söyleşi yapan ilk Türk gazetesi, Medya oldu
Abone ol
Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier’e  konser veren Ozan Ata Canani, Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneğine ziyarette bulundu.
Osmaniye haberleri

Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier’e  konser veren Ozan Ata Canani, Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneğine ziyarette bulundu.

Bağlamayı, Osmaniye Merkez Mithatpaşa İlkokulunda öğrencilik yıllarında  öğrenen ve 11 Yaşındaki Almanya’da Aşık Mahsuni Şerif’le birlikte bir konserde sahne alan Ozan Ata Canani, 47 yıllık sanat yaşamını Medya gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak ile paylaştı.

M. Bardak:- Doğum yeriniz ve kıza özgeçmişinizden sözeder misiniz?

Ozan Ata Canani: -Öncelikle benimle ilk röportaj yapan Türk gazetecisi olarak sizi kutluyorum ve teşekkür ediyorum.  



Başta, yaşadığım ülke Almanya olmak üzere dünyanın pek ülke basını benimle röportaj yaptı, ancak hiçbir Türk gazetecisi benimle bu güne kadar röportaj yapmadı. İlk kez sizinle söyleşi yapmış oluyorum.

1964 yılında Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde doğdum.

Annemle babam Almanya’ya çalışmaya gidince ben de akrabalarımın yanında kalmak üzere Osmaniye’ye geldim. İlkokulu Mithatpaşa İlkokulunda okudum.

M. Bardak:-Bağlama çalma merakınız nereden geldi ve öğrenmek için bir ustanız oldu mu?

Ozan Ata Canani:-Bana bağlamayı öğreten herhangi bir ustam olmadı, içimden gelen bir istekle İlkokul sıralarında kendi kendime öğrendi.

Yıldıray Çınar’ı çok sever ve dinlerdim, bağlama çalmayı onların türkülerini dinlerken kendi kendime öğrendim.

M. Bardak:-Almanya yolculuğu ve buradaki yaşantınızdan sözeder misiniz?

Ozan Ata Canani:- İlkokulu bitirince ben de ailemin yanına Almanya’ya gittim. Bağlama çalmayı epeyce ilerletmiştim. Bir gün Aşık Mahsuni Şerif bir konser için Almanya’ya gelmişti. Tanıştık, sohbet ettik ve Aşık Mahsuni Şerif sahnede bana da yer verdi.

M.Bardak:- Mahsuni Şerif ile sahne almak, hem de 11 yaşında konsere çıkmak nasıl bir duygu?

Ozan Ata Civani:-Bu yaşadığım duygunun tarifi anlatılamaz!.. Ama benim sanatla uğraşma azmimi kamçıladı ve bu günlere getirmesine bir gerekçe oldu diyebilirim.  

Almanya’da yaşarken bir yanda şiirler yazıyor, kendi bestelerimi yaparak konserler vermeye başladım ve her zamandan kendi eserlerimi söyledim, söylemekteyim.

Eserlerimi Türkçe ve Almanca olarak yorumlamaktayım. Türk Halk Müziği eserlerimle sahne alıyorum ve bu güne kadar 200’ün üzerinde  bestelenmiş eserim bulunmaktadır.

M. Bardak:- 47 yıldır Almanya’da yaşıyorsunuz, konserlere çıkıp sahne alıyorsunuz. Yıl içerisinde çıktığınız sahne, yani konser sayısı üzerine bir değerlendirme yapar mısınız?

Ozan Ata Civani:-Öncelikle şunu vurgulamak isterim ki; Türkiye’de kültür ve sanat çalışmalarına, aşık-ozan geleneğinin yaşatılmasına  gereken önem ve ilgi yeterince gösterilmiyor.

Bunu söylerken, devlet desteği ve halkımız açısından da belirtmek istiyorum. 2021  yılı içerisinde 38 ayrı konserde sahne aldım. Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier konserimi izleyenler arasında bulundu.

Türkiye’de ise ilk sahne alışım 3 Kasım 2021 günü İstanbul’da oldu. Bu konser Almanya Kültür Bakanlığı ve Almanya Dışişleri Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, Cemal Reşit Rey konser salonunda sahne alışım benim için önemliydi.  

Geçtiğimiz hafta Halk TV’de canlı yayınlanan Serhan Asker’in “Görkemli hatıralar” programına katılar sanatçılar arasında yeraldım. Şu anda bazı eserlerim değişik Türk sanatçılar tarafından söyleniyor.

Yurt dışında ilgi görüyorum, ama bu güne kadar kendi ülkemin basını tarafından hiç ilgi görmedim ve ilk röportajı da sizlerle yapmış olmanın ayrıca mutluluğunu taşıyorum.

M. Bardak:-Derneğimiz üyelerinden rahmetli Ozan Kul Köşker’in oğlu olmanız, bizim için ayrıca gurur verici oldu. Bundan sonraki sanat hayatınızda başarılar diliyoruz.

Ozan Ata Civani:-Asıl ben teşekkür ediyorum. Osmaniye’de bulunmak ve OŞYAD gibi bir dernek binasında sizlerle görüşmek, hemşehrilerim Ozan Duranoğlu (Mahmut Eynallı) ve  ozan Nurdoğan Çolakkadıoğlu ile görüşebilmenin mutluluğunu yaşadım. Ben de sizlere başarılar diliyorum.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dualarla uğurlanmışlardı, El-Bab'dan Osmaniye’ye dönüşÖnceki Haber

Dualarla uğurlanmışlardı, El-Bab'dan Osm...

Matematik’de Türkiyle birincisi Valilik makamındaSonraki Haber

Matematik’de Türkiyle birincisi Valilik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar