
Osmaniye’nin simge yapılarından Envar-ül Hamit Camii, 6 Şubat depremlerinde aldığı hasarın ardından aslına uygun restorasyonla yeniden ayağa kaldırılıyor.
Osmaniye’nin kalbinde yer alan ve Milli Mücadele yıllarında gösterdiği direnişle halk arasında “Gazi” unvanını kazanan 134 yıllık Envar-ül Hamit Camii, 6 Şubat depremlerinde aldığı ağır hasarın
ardından aslına uygun şekilde restore edilerek geleceğe taşınıyor.
Cevdet Sunay Caddesi üzerinde bulunan ve halk arasında “Büyük Cami” olarak da bilinen yapı, yalnızca bir ibadethane değil; Osmaniye’nin hafızasını ve direniş ruhunu taşıyan anıtsal bir eser olarak öne çıkıyor.
Osmaniye’nin Hafızasını Taşıyan Anıtsal Yapı
1890 yılında Hacı Hüseyin Efendi ve Hacı Bicik Efendi tarafından yaklaşık 4 bin metrekarelik alan üzerine inşa ettirilen Envar-ül Hamit Camii, taş duvarları ve 3 bin kişilik kapasitesi ile kentin en büyük ve en önemli dini yapıları arasında yer alıyor.
Yapı, yıllar boyunca sadece ibadet mekânı olarak değil, Osmaniye halkının toplandığı, kenetlendiği ve tarih yazdığı bir merkez oldu.
Top Ateşine Direnen “Gazi” Cami
Envar-ül Hamit Camii’nin tarihi, aynı zamanda Osmaniye’nin bağımsızlık mücadelesinin de tarihidir.
İşgal yıllarında Fransız ve Ermeni saldırılarının hedefi olan cami, 28 Mayıs 1919 tarihinde Osmaniye’nin işgalini protesto eden halkın toplandığı meydanın merkezinde yer aldı.
Fransız askerlerinin açtığı top ateşi sonucu caminin minaresi yıkıldı. 30 Mayıs 1920 tarihinde ise cami ve bitişiğindeki Fetvahane yakılmak istendi.
Ancak Hacela Ahmet ve diğer milli mücadele kahramanları, suyla ıslatılmış halı ve kilimleri alevlerin üzerine atarak yangının camiye sıçramasını engelledi.
Bu direniş, yapının halk arasında “Gazi Camii” olarak anılmasına vesile oldu.
Caminin kıble cephesinde yer alan hazire ise, Milli Mücadele şehitlerinin defnedildiği bir şehitlik niteliği taşıyor.
6 Şubat Depremleriyle Gelen Büyük Yıkım
Tarih boyunca çeşitli onarımlar gören ve 1930 yılında restore edilen cami, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldı.
Osmaniye genelinde 115 caminin yıkıldığı afette, Envar-ül Hamit Camii’nin minaresi tamamen çöktü, taş duvarları ve kubbe yapısı ciddi şekilde zarar gördü.
Cami alanı içerisinde bulunan müftülük misafirhanesi, şadırvan ve şehitlik bölümü de depremden etkilenen alanlar arasında yer aldı.
Aslına Uygun Restorasyon Çalışmaları Sürüyor
Depremin ardından dönemin Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve yetkililerin yaptığı incelemeler sonrasında, tarihi yapının aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılması için restorasyon süreci başlatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü denetiminde yürütülen çalışmalarda;
Taş duvarların güçlendirilmesi
Minare ve kubbenin yeniden inşası
İç mekân süslemeleri
Mihrap, minber ve özgün mimari unsurların onarılması
planlandı.
Osmaniyeliler Açılış Gününü Bekliyor
Restorasyon sürecinin zaman zaman yavaş ilerlediğine dair kamuoyunda oluşan eleştiriler, Osmaniyelilerin bu yapıya verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu.
Vatandaşlar, şehrin manevi durağı olan ve bir şehitliği de bünyesinde barındıran caminin yeniden ibadete açılmasını sabırsızlıkla bekliyor.
Sessiz Tanık Yeniden Hayat Bulacak
Bugün restorasyon çalışmaları devam eden Envar-ül Hamit Camii, hem inancın hem de bağımsızlık mücadelesinin sessiz bir tanığı olarak, yeniden Osmaniye halkıyla buluşacağı günü bekliyor.







































Yorum Yazın