DOLAR32.3677
EURO34.9763
ALTIN2325.0
BIST9079.9
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Düğün Yemekleri Toprakale’de İmece İle Hazırlanıp Dağıtılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Düğün Yemekleri Toprakale’de İmece İle Hazırlanıp Dağıtılıyor
Abone ol
Hazır yemek sektörünün büyüdüğü ve yaygınlaştığı günümüzde Çukurova topraklarında düğün yemekleri hala geleneksel yöntemlerle imece usulü yapılıp imece usulü dağıtılıyor.
Osmaniye haberleri

Hazır yemek sektörünün büyüdüğü ve yaygınlaştığı günümüzde Çukurova topraklarında düğün yemekleri hala geleneksel yöntemlerle imece usulü yapılıp imece usulü dağıtılıyor.

Düğün için sevdikleri ile bir araya gelen vatandaşlar düğün yemekleri için de birbirlerinin yardımına koşuyor. Bu gelenek sayesinde komşuluk ilişkileri eski samimiyetinde devam ediyor. 

Çukurova bereketli toprakları kadar birbirine yardımlaşması ile adından söz ettiren bir coğrafya.



Kadınlar ve erkekler hem düğünlerinde hem de cenazelerinde birbirlerini yalnız bırakmıyor.  

Birbirinden büyük medeniyetlerin yaşadığı bu coğrafyada düğün yemekleri için komşular birbirlerine imece usulü yardıma koşuyor. Düğün öncesi düğüne gelecek misafirler için yemekler odun ateşinde dev kazanlarda imece usulü yapılıyor.  

“KADINLAR DEV KAZANLARDA DÜĞÜN YEMEKLERİ HAZIRLAR”

Düğünde hazırlanan yüksük çorbası, lahana- yaprak sarması ve dolma gibi büyük emek isteyen yemekler için kadınlar bir araya geliyor.

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi Dağıstan Mahallesi’nde oturan Elif Demir şu zamana kadar 5 çocuk evlendirdiğini ve hepsinin düğün yemeklerini kendilerinin hazırladığını aktarıyor.  

Düğün öncesi yemek hazırlıklarına başlandığı ı aktaran Demir “ Komşularımız hemen yardıma gelir yemek hazırlıkları yaparız.

Düğün günü de bahçemizde odun ateşini yakar dev kazanlarda düğünlere özgü, lahana ve biber ve patlıcan sarması, yüksük çorbası ve etli döğme pilavı gibi yemekler hazırlarız” diyor. 

“KADINLAR TARAFINDAN HAZIRLANAN YEMEKLER GENÇLER TARAFINDAN İMECE USULÜ DAĞITILIR”

Yemekler hazırlandıktan sonra düğün günü kadınlar tarafından yemekler tabaklara doldurulur. Mahallenin gençleri de doldurulan yemekleri hep birlikte yine imece usulü dağıtırlar.



Komşularının yada tanıdıklarının düğünlerine katıldıklarında hemen yardıma koştuklarını dile getiren Sezai Gül “Düğünler bizim için özel günlerdir. O yüzden komşumuzun veya çevremizin düğünü olduğunda yardıma koşarız. Gelen misafirlere yemek dağıtır, düğün sahibinin yardımına koşarız. Bu hep böyle olmuştur” ifadelerini kullanıyor. 

Artık bir çok ailenin düğünlerde hazır yemek sektöründen yardım almaya başladığını kaydeden Sezai Gül “ Ancak bizler hala geleneklerimizi yaşatıyor sdüğün yemeklerimizi kendimiz hazırlıyoruz. Böylece komşular olarak daha çok kaynaşıyor hem de değerlerimizi koruyoruz. Dışarıdan gelen ve kültürümüzü bilmeyen çoğu kişi bu yemekler sayesinde hiç bilmedikleri yemekleri tatma imkânı da bulmuş oluyor “ dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İçme Suyu Ve Kanalizasyon Şebeke Hattı'nda İlk Kazma 21 Aralık!Önceki Haber

İçme Suyu Ve Kanalizasyon Şebeke Hattı'n...

Yeni atanan Öğretmen, hayal ettiği okula kavuştuSonraki Haber

Yeni atanan Öğretmen, hayal ettiği okula...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar