DOLAR32.4459
EURO35.0322
ALTIN2437.5
BIST10082.
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Dr. Öznavruz: Hedef, bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri yüzde 25 azaltmak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dr. Öznavruz: Hedef, bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri yüzde 25 azaltmak
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı 70 yaş altı erken ölümlerin 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili temel hedef olduğunu söyledi.
Osmaniye haberleri

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı 70 yaş altı erken ölümlerin 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili temel hedef olduğunu söyledi.

Dr. Hasan Öznavruz, aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı olan obez, hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken hastalara, yaşlı bireylere ve sağlıklı bireylere dair listelerden tarama ve izlem işlemlerini yapmakta olduklarını ifade etti.

Öznavruz, “18 yaş ve üstünde bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez, kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürebilir. Kan basıncı yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan basıncı ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir.” Dedi.

HASTALAR E-NABIZDA KENDİ TEDAVİ PLANINI GÖREBİLMEKTE

40 yaş ve üstündeki bireylerin ise aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan şekerini ölçtürebileceklerini aktaran Öznavruz, “Kan şekeri yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan şekeri ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir. Hipertansiyon, diyabet veya obezite hastalarının kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altında olması için aile hekimi tedavi planı yaparak takibini sağlamakta, ihtiyaç duyduğu durumlarda uzman hekime de sevk edebilmektedir.

Aile Hekimi, kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altına alınması için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, tütün ve tütün mamullerinden uzak durma, alkol bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinde çalışan diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi ilgili sağlık profesyonellerinden destek alınmasını sağlamaktadır. Hastalar E-nabızda kendi tedavi planını görebilmekte ve evde ölçtüğünüz kan basıncı değerlerinizi sisteme ekleyebilmektedir.” Diye konuştu.

KALP-DAMAR HASTALIĞI, DİYABET VE OBEZİTE RİSKİ HESAPLANACAK

40 yaş ve üstündeki bireylerin aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabileceklerini kaydeden Öznavruz, “Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınmakta, kan basıncı ölçülerek ve total kolesterol değeri bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır.

Hesaplama sonrasında Aile Hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlamakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirmektedir.

65 yaş ve üstündeki bireylerde yılda en az bir kez genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için aile hekimine başvurabilir. Aile hekimi muayeneyi yaparak ihtiyaç duyulan laboratuvar testlerini ister. Bireyin genel sağlık durumu incelenirken günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme, zihinsel faaliyetleri gerçekleştirme ve beslenme durumu da değerlendirilmektedir.

Ayrıca kullanılan ilaçlar da aile hekimi tarafından gözden geçirilmektedir. Aile Hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir.” Dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP Milletvekili ve İl Yönetimi, Cebelibereketli Gazetecileri ziyaret ettiÖnceki Haber

CHP Milletvekili ve İl Yönetimi, Cebelib...

Acil durum kaldırımı projesi ile TEKNOFEST’in ilgi odağı oldularSonraki Haber

Acil durum kaldırımı projesi ile TEKNOFE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar