DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
BIST9693.4
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Akız yakma konusunda çiftçiler uyarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akız yakma konusunda çiftçiler uyarıldı
Abone ol
Bölgemizde hububat hasadının başlaması nedeniyle, ikinci ürün ekmek amacı ile anız yakılması olayına karşı çiftçiler uyarıldı.
Osmaniye haberleri

Bölgemizde hububat hasadının başlaması nedeniyle, ikinci ürün ekmek amacı ile anız yakılması olayına karşı çiftçiler uyarıldı.

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce, anız yakılması ve yasaklarla ilgili olarak bir açıklama yapıldı.

Anız yakılmasının yasak olmasını anımsatan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hububat hasadının ardından, ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak amacı ile yasak olduğu halde  anız yakma olayları konusunda bir kez daha uyarıda bulunuldu.

Anız yakılmasının yasak olduğu anımsatılan açıklamada; “Tarla yüzeyi bitki örtüsünden yoksun kalacağından, toprağı doğrudan yağmur damlalarına ve rüzgara açık hale getirerek su ve rüzgar erozyonuna zemin hazırlamış olur.

Toprak içerisindeki birçok faydalı mikroorganizmalar ve küçük canlılar yanarak yok olur.

Toprağın bünyesinde organik madde azalması olacağından, toprağın su tutma kapasitesi ve havalanması olumsuz etkilenir. Doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalır.

Toprağı organik maddelerden yoksun bırakarak, verim düşüklüğüne sebep olunur.

Topraktaki tuzluluk oranı artar ve çoraklaşma meydana gelir.

Çevredeki ağaçların ve ormanların yanmasına sebebiyet verilerek, doğal güzelliklerin ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açılabilir.

Henüz hasat edilmeyen komşu tarlalardaki ürünlerin yanması dolayısıyla meydana gelecek ürün kaybı milli ekonomiye zarar verir.

Telefon ve enerji hatlarının yanmasına sebep olarak, yerleşim yerlerinin elektriksiz, telefonsuz hatta susuz kalmasına yol açabilir.

Hava kirliliği meydana getirerek, çevremize zarar verir. Karayolu kenarındaki anızların yakılması sonucunda, taşıtların görüşünü engelleyerek, trafik kazalarına neden olabilir.

Bazı yangınların kontrol edilememesi durumunda büyük mal ve can kayıplarına sebebiyet verebilir.”bilgilerine yer verildi.

Hasat sırasında çiftçiler uyarılarak,  duyarlı davranılması, çevre ve ülkemiz için yararlı olacağı uyarısında bulunuldu.

Osmaniye Tarım ve İl Müdürlüğü’nce anız yakılmaması konusunda çiftçilere yapılan uyarıda;  “Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır.

Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalayarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir.

Kalan anız artıkları sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur.

Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması YASAKTIR.

Anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerimiz derhal idari ve adli mercilere haber verilmelidir.

Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. (Emre Aykırı Davranış)  maddeleri gereğince işlem yapılacaktır.”denildi.

(Haber: Nuran Büyükbörklü)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile devam kararı çıktıÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile devam kararı ç...

Depremzedenin evine giren şüpheli yakalandıSonraki Haber

Depremzedenin evine giren şüpheli yakala...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar