DOLAR32.5725
EURO34.9233
ALTIN2432.4
BIST9645.0
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Ormanlar yanarken, yürekler soğumaz!

Geçtiğimiz günlerde başlayan ve hala devam eden özellikle Akdeniz Bölgesindeki orman yangınlarının ardından kaygılar da artmaya başladı.

Can kayıpları ile birlikte, hasar gören ev ve arazilerle birlikte ormanlık alanlarımız eş zamanlı olarak yandı veya yakıldı.

Yangının çıkış nedenleri elbette yetkililerce araştırılıyor, 21 ilde çıkan 63 orman yangınlarının,

birkaç noktadan çıkmış olması insanların akıllarında soru işaretleri bırakıyor.

Terör örgütlerinin bu yangınlarını çıkardığını söyleyenlerle birlikte farklı görüşte olanlar da var.

Kim ve kimler, hangi amaç uğruna çıkarırsa çıkarsın, Akdeniz Bölgesi alevler içinde kalırken, can ve mal kayıpları yaşanırken bu kadar geniş alanda olası bir eyleme karşı istihbarat örgütlerinin duyum alıp almadıkları, takiplerinin olup olmadığı düşündürüyor insanları.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun net açıklamasını bekliyoruz. Eğer söylenildiği gibi “terör eylemi” ise eğer, istihbaratın da bu konuda bilgilerini süreç içinde ortaya koyarak, en azından bazı şüpheliler kısa sürede yakalanacaktır.

Olay başkaca düşünülebilir mi, elbette değişik tahminler yürütülse bile, bir ormanlık alanın birkaç noktasında yangın çıkarılması, eş zamanlı olarak değişik illerdeki orman yangınları insanların akıllarını karıştırıyor.

Muğla Büyükşehir belediye Başkanını dinliyorum tv ekranlarından. Karadan yangın söndürmenin zor olduğunu, ormanlık alanda yangına müdahale edebilmek için araç yollarının yetersizliğinden sözediyordu.

Helikopterlerle ve bir uçakla söndürme çalışmaları havadan yapılıyormuş.  Belediye Başkanı THK’nu aramış, telefonun ucundaki görevli ise o anda THK’da bir yetkilinin bulunmadığını söylemiş.

Bir TV kanalına çıkan THK’nun bir yetkisi ise kurumun 9 uçağının çalışan durumda olmadığını söylüyor.

Türkiye’de 3 yangın söndürme uçağının bulunduğunu belirtiyor yetkililer, oysa komşumuz Yunanistan’da ise 20’nin üzerinde yangın söndürme uçağının bulunduğundan sözediliyor.

Hatta Yunanistan orman yangınları ile ilgili uçak gönderebileceğini de açıklıyor.

Aklıma farklı sorular geliyor. Ülke olarak ekonomisi iyi ülkelere göre biz daha iyi olduğumuzu söyleyenlerin sözlerini dinliyorum, orman yangınlarında bile yeterli müdahaleyi zamanında yapamıyor ve gündüzleri söndürürken, geceleri orman yangınlarını seyredip, kendiliğinden sönmesini bekler gibi duruyorsak nasıl Avrupa ülkelerinden ekonomik anlamda daha iyi olabiliyoruz!?

Ormanlarımızın karadan söndürülmesinde ulaşım sorunu yaşandığı biliniyorsa, havadan söndürebilmek için uçak sayılarımızı artırmamış gerekiyor,

Türkiye gibi ormanlık alanları geniş olan bir ülkede 3 yangın söndürme uçağı bulunurken, ülkeyi yönetenlerin yabancı ülkelere veya yurt içi gezilerine giderken kaç uçağının bulunduğu elbette insanlar tarafından eleştiri konusu olabilecektir.

Orman yangınlarının ardından yapılan araştırmaların kesinlikle kesin nedeni açıklanmalıdır. Bir cinayetin ardından nasıl insan üzerinde otopsi yapılıyorsa, yetkililer bu yangınların altında yatanları da araştırıp bulmalı, olayı yapanlar hakkında gereken cezalar uygulanmalıdır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar