DOLAR32.4971
EURO34.587
ALTIN2475.9
BIST9555.8
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Onlar değil sensin o!..

Bazı anlar olur ki, karşınızda konuşanların sözlerini dinlediğinizde, aslında kendisini anlatmaktadır ama onun farkında olup olmadığını bilmeden sözler kullanır.

Kendine göre başkalarını eleştirmektedir, yani onların sözlerine veya eylemlerine tepki göstermektedir.

Yani sizin anlayacağınız başkalarını eleştirirken, aslında öylesine anlatımlar içerisinde sözcükler kullanır ki, başkaları için söylediklerini aslında kendisi yapmaktadır.

Ne dersiniz böylesi kişilere?

Ne diyelim ki, kendisinin hatalarını görmeden, başkalarındaki hataları anlatmaya çalışırken, aslında kendisini anlattığının farkına bile varamayan kişiler diyebiliriz.

Haktan, adaletten, emekten, çalışmaktan, vatan ve millet sevgisinden sözeden öylesine tümceler kullanıldığını gördüğünüzde gerçekten bu kişinin sözlerinin ardında durduğunu ve yaşadığını sanarsınız.

Bununla da kalmaz, bazı anlar sözlerini kabalaştırır hakarete varan sözler kullandığı bile görülebilir. Kendine göre karşısında hedef aldığı kişi veya kişilere karşı konuştuğunu söylemektedir.

Kullandığı her sözcüğün içinde kendisinin eylemlerinin de bulunduğunu böylesi kişiler nasıl düşünemezler, onu anlamak için iyi okumak gerekiyor.

Aslında iyi okumaya da gerek yok; “otu çek, köküne bak!” denilir ya, öyle bir olay yaşanır böylesi durumlardı.

Başkalarının bir işi yapamayacağını söyleyenlerin kendi yaptıkları işleri bilenler, böylesi konuşmalara gülüp geçerler.

Başkalarının hak ve emek yediğini söyleyenler, hakkını helal etmediğini belirterek konuşanların yaşantılarına baktığınızda kendisine de hak helal edilemeyeceğini bilmeden konuşanlar güldürür insanı.

Ağzından çıkıp ulu orta yere doğru savrulan sözlerin ne anlama geldiğini, hele de başkalarını eleştirme adına söylenen sözcüklerin kullanılış biçimine bakmadığınız zaman kendinizi ele verebilirsiniz.

Hani bir halk deyimi vardır; “iman ile paranın kimde olduğunu bilemezsiniz!”diye. birileri çıkıp ta bazı anlarda başkalarının iman ve inançlarını eleştirirken, bu eleştirinin özüne bakmak gerek.

Tepki ne için yapılmaktadır, özünde neler yatmaktadır. Genelleme midir, yoksa bireysel eleştiri şeklinde midir?

Konuşan kişilerin yaptıkları veya uyguladıkları hareketlere bakarım ben. Örneğin kadın haklarını savunanlar, kadınlara karşı ne derece hassastır ve haklarına saygılıdır.

Hayvan hakları için de olay aynı şekilde değerlendirilir. İman ve inançlar için yaşanan olaylara baktığımızda, kişinin savunduğu görüş, düşünce ve inançlara uymadıkları anlaşıldığı anda tepki görebileceğini bilmelidir.

Bu olay siyasiler için de geçerlidir. Halkın yönetiminde adaletli, eşit uygulamalar yapacağını söyleyen siyasilerin adaletsiz, taraflı ve kendi partilerinden olmayanları öteleyici konuşmalar yapmaları ve uygulamalarda bulunmaları, kendilerinin yaşadıkları ile konuştukları arasındaki tezatları ortaya koyar.

İnsan emeğini sömürerek sermayesini artırmaya çalışanların, kendi haklarına gelince farklı, çalıştırdıkları insanların emeklerinin karşılığına gelince farklı konuşmaları da kendisinin sahte yüzünü ele verebilir.

Öyleyle sözleriniz ile uygulamalarına dikkat etmelisiniz….

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar