DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
BIST9915.6
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Neyin nerede yapıldığı görebilmek!

Siyasi partiler gibi STK’lar da demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Demokrasiye inanlar ile demokrasiyi yaşatmak isteyenler yine demokratik haklarını arayabilecekleri yerleri özenle seçmediği zaman, kendilerini izleyenlerin olumsuz tepkilerini alabileceklerini de düşünmelidir.

Üniversite gençliğinin okulu ile ilgili sıkıntıları dile getirebilmek için basın açıklaması yapacakları yer, yine kendi okullarıdır.

İşçilerin basın açıklamaları kendi işyerlerinin önü olabileceği gibi genel bir basın açıklaması yapılacaksa geniş alanlarda yapılır.

Basın açıklamaları çoğunlukla siyasi parti veya STK binalarında yapılır. Bir siyasi partinin herhangi farklı bir yerde basın açıklama yapmasının ardında farklı amaçlar aranabilir. Aynı olay STK’lar içinde geçerli sayılabilir.

Yapılacak olan basın açıklamalarının içeriğine göre yer seçimleri de önemlidir. Bu tür olaylarla ilgili açıklamayı yapacak olan siyasi parti veya STK yöneticilerinin seçtikleri ortamı neden tercih ettikleri merak edilebilir.

Bir siyasi Parti veya STK yönetimi tarafından yapılacak olan basın açıklamasındaki yerin seçiminde, kendi mekanları olmayan yerin seçilmesi halinde insanlar farklı yorumları yapabilirler.

Çünkü, basın açıklamasının seçildiği mekan açıklamayı yapanlar tarafından özellikle seçildiği için böylesi bir yorum getirilmesi olasıdır.

Son günlerde özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin TÜGVA’ya önceki yıllarda kiraladığı yerlerle ilgili, yaşanan açıklamalar gündem oluşturuyor veya oluşturulmaya çalışılıyor.

TÜGVA bir STK ise ve bir haksızlığın yaşatılmaya çalışanlar varsa tepki vermek en doğal hakkıdır.

Ama bu hak arayışını kendi hizmet binalarında basın açıklaması yapmak yerine; Bir sabah namazının ardından cami içerisinde fotoğraf vererek yapmalarının ne anlama geldiğini insanlar tartışır!

Camiler ibadet yerleridir, basın açıklaması yapılacak yer olmamalıdır! Kaldı ki; camilerin tehlike altında olduğu ve korunması gerektiği yönünde de herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Sizlerin STK binanızda yapmanız gereken açıklamaları, sabah namazı sonrası içmeniz gereken çorbaları neden cami içindeki namaz kılınan halılar üzerinde içme toplantısı yaptığınızın altında yatan bir amaç olup olmadığını insanlar düşünüyor

AKP iktidarı döneminde TÜGVA tarafından bazı yerler 10-15 yıllığına kiralanabilir. Böylesi kira sözleşmeleri hangi siyasi parti iktidarı olursa olsun; “siyasi olarak yandaş kayırma” anlamına gelebilir.

Her yerel iktidar böylesi durumlarda 5 yıllık kira sözleşmesi yapması en demokratik davranış olarak yorumlanır. 

İstanbul’da TÜGVA yöneticilerin AKP döneminde Belediye ile yaptığı anlaşmaların, bir başka siyasal parti döneminde bozulabileceğini düşünmeleri gerekirdi.

Kaldı ki, aynı olaylar AKP’den seçilen yeni Belediye Başkanlarının uygulamalarında olduğu gibi.

Bu ayrıntılara girmiyorum, ama TÜGVA yöneticilerin tepkileriyle ilgili açıklamalarında Camiler yerine kendi binalarını kullanmalarını bekliyorum.

Bu arada, Osmaniye 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 15 Ekim 2021 tarihli kararı ile, TÜGVA ile ilgili haberlere erişim engelini okurlarımla paylaşmak isterim.

TÜGVA yöneticilerinin basınla ilgili açıklamaları Camilerimizde fotoğraf çektirerek değil, kendi hizmet binaları önündeki görüntüleri ile servis etmelerini  bekliyoruz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar