DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6
BIST10643.
Nilgün Kabak

Nilgün Kabak

Mail: [email protected]

Neye Zam Yok Ki !

Biliyoruz ki 2019 yılının sonlarına doğru, Çin'de başlayan ve gittikçe bütün dünyaya yayılan korona virüs hastalığı, herkesi epey yıprattı. Tabii Türkiye'de de bunun etkisi çok büyüktür.

Bunun sonucunda, iş yerleri kapatıldığı için, çoğu esnaflarımız zarar gördü. Karantina süresi sona erdikten sonra, tekrar iş yerleri açılınca bu sefer zararlarının çok büyük olduğu gerekçesiyle, fiyatlara zam yapılmaya başlandı.

Fakat benim burada dikkatimi çeken bir şey var. Biz pandemiden çıkalı epey oluyor; bu zararı en azından karşılamış durumdayız; fakat halen marketlerde olsun, bazı iş yerlerinde olsun, her şey zamdan nasibini almış durumda.

Sorsanız, pandemiyi bahane ediyorlar. Artık, bu duruma bir son vermeli, fiyatlar kontrol altına alınmalıdır.

Ben hep espriyle: "Her şeye zam geldi de, keçilere zam gelmedi" demişimdir. Aynen de öyle oldu. Kurbanlıkta keçilere de zam gelmiş durumda. Uzun lafın kısası her şey zamdan nasibini almış. Tabii burada fırsatçıların da rolü çok büyük. 

Konuya başka bir açıdan bakarsak, zamdan nasibini eczaneler de aldılar. Bir eczaneden ilaç almaya kalksam fiyatlar eskisine oranla 2 katına çıkmış durumda. Gıda desen aynı şekilde, zamlandıkça zamlanıyor. Bunun sonu nereye kadar gidecek korkuyorum. 

 Burada iş belediyelere düşüyor. Sürekli fiyatlar kontrol edilmeli, verilen kotanın üstüne çıkılmamalı. Bir yandan tarım üreticileri de zor durumda kaldılar komisyoncular üzerlerine kat kat fiyat koyuyorlar.

Marketlere gelene kadar gıda kaç kez fiyatlandırılmıştır. Belediye bunlardan tespit ettikleri yerleri tutanak tutup, gerekli yerlere bildirmelidir. 

Sözüm yanlış anlaşılmasın ben burada sadece birkaç örnek vermiş bulunmaktayım. 

Halkımızın yapacağı tek şey bu gibi şeyleri belediyelere bildirmeli ve belediyeler de gerekeni yapmalıdırlar. Böyle giderse yani, 80'li yıllardaki kıtlık zamanımıza geri döneceğiz.

Hani usta sanatçımız bir filminde kavanozun içinde ki zeytini sevip duruyor ya , biz de böyle yapacağız diye düşünmeden edemiyorum.

Tabii bu işin esprisi, takdir sizin, tedbir sizin . Ben de kendimce düşüncelerimi aktarmaya çalıştım . Tekrar görüşmek üzere...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar