DOLAR32.5968
EURO34.8015
ALTIN2496.1
BIST9433.1
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Kentte para hareketi

Bir kentin tanıtılması, sosyal ve ekonomik alanda gelişebilmesi için kültür, sanat ve spor etkinliklerinin önemli olduğunu her süreçte söyler ve yazarız.

Bu yıl Osmaniye Kitap fuarının 5.’ncisi gerçekleşti. 10 gün süren fuara ülkemizin değişik illerinden yazarlar ile yayınevleri katıldı.

Kültür insanları arasında kentte buluşma, tanışma ve kaynaşmalar oluşurken, kitaplar ile değişik ürünlerin  de satıldığı stantlarda hareketlilik yaşandı.

Kentin tanıtımının yanında bu yılki fuarın Osmaniye için yararlarını sadece sosyalleşme açısından değil, ekonomik açıdan değerlendirdiğimizde önemli para hareketliliği yaşandı diyebilirim.

Fuar kayıtlarına göre 80 stant, 165 yayınevi ve 130 yazarın yeraldığını görmekteyiz.  Özellikle söyleşi yapan yazarların kitaplarının tamamının satıldığını gördüğümüzde burada parasal anlamdaki rakamı biraz sonra diğerleriyle birlikte değerlendireceğim.

Yazarlardan 30’unun ortalama 5 biner lira, 100’ünün ortalama 2 biner liralık kitap sattıkları, 165 yayınevinin ise yine 5’er bin liralık satış yaptıklarını hesap ettiğimizde, 1.175 bin  Tl gibi bir rakam ortaya çıkıyor.

Bu sadece kitap satışlarından tahmini ve ortalama bir parasal döngü olarak değerlendirilmeli. Bununla birlikte 10 günlük süre içerisinde, il dışından gelenlerin otellerde konaklamaları, yeme-içmeleri, taksi, dolmuş gibi ulaşım harcamaları, fuar alanında çay ve diğer atıştırmalık yeme- içmeleri, bakkal, market alış verişleri ile diğer parasal hareketliliklerini de hesaba kattığımızda fuar süresince  en az 3 milyon Tl gibi bir rakam ortaya çıktığını tahmin ediyorum.

Sadece 10 günlük kitap fuarı kapsamında kentte böylesi bir parasal hareketlilik yaşandığını düşündüğümüzde kültür ve sanatsal etkinliklerin getirisinin önemini da anlayabiliyoruz.

Diğer bir olay ise spor alanında demiştim. Birkaç gün süreli spor etkinliklerin parasal etkisi olsa bile bunun üçte biri kadar ancak olabilir. Etkinliklerin kapsamı, süresi ile birlikte kent dışından gelen insanların sayıları ile parasal hareketlilik önem taşır.

Osmaniye yer fıstığı, şalgamı ve diğer bilinen ürünler özellikle il dışından gelenlerin merak edip aldıkları ürünler arasında yeralmaktadır.

Olaylara bu gözle baktığımızda kentin tanıtımı yanında esnafının da ekonomik anlamda artı gelir olduğunu düşünerek, böylesi etkinliklere yerel yönetimin önem vermesi gerektiğini vurgulamakta yarar görüyorum.

Koronavirüs nedeniyle evlerine kapanan, sosyalleşmeden uzak kalmak zorunda kalan insanlarımız, fuarın son günü Funda Arar ve Turgay Başyayla açık hava konserine katılımları ile ne kadar sanat etkinliğini özlediklerini de ortaya koyuyordu.

Fuar alanı binlerce insanla dolmuş, hatta üç saatlik süreyi ayakta müzik dinleyerek geçiren bu insanlar yorulduklarının bile farkına varmamışlardı.

Konser sonrasında evlerine gitmek isteyen insanlar ulaşım sorunu yaşadılar. Çünkü saatler 23.00’ü gösterirken halk otobüslerinin seferlerinin sona ermesi nedeniyle, özellikle Üniversite öğrencileri yurtlarına gidebilmek için araç aradılar.

Bir de buna ek olarak Öğrenci Yurdunun saat:23.00’ten sonra içeriye öğrenci almaması sıkıntısı yaşandı.

Böylesi durumlarda yerel yönetimin ulaşım sorununa bir çözüm getirmesi vatandaşların beklentisi olduğunu vurgulamak isterim.                               

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar