DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
BIST9693.4
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Hiroşima ve Nagasaki’de ölümler

Tarihin sayfalarını karıştırdığımızda, insanların kendi yaptıkları icatlarla, yine kendileri gibi olan ve olmayan canlı varlıkları öldürdüklerini öfke ve nefretle anımsıyoruz.

Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombası atıldığı 6 Ağustos 1945 Pazartesi gününde saatler; 08.15’i gösterdiği tarihindeki üzücü olaydan bilgisi olupta anımsayanlar, bir kez daha ABD’nin katliamlarından nefret ediyor.

ABD’nin Uranyum-235 tipi atom bombası işte bu tarihte Hiroşima’ya atılmıştı.

ABD’nin ikinci atom bombası saldırısı ise 9 Ağustos 1945, Japon kayıtlarına göre saatler 11.02’yi gösterirken gerçekleştirilmiş. İkinci atom bombasının Plütonyum-239 tipi olduğunu kayıtlardan öğreniyoruz.

Tarihin sayfalarından silinemeyecek bu katliamın sonuçlarına bakıyoruz. Hiroşima’ya yapılan atom bombası saldırısından dolayı 1945 yılı sonuna kadar 140 bin, Nagasaki’de ise 80 bin kişinin öldüğü bilgisine ulaşıyoruz.

Atom bombasının etkisi her iki yerleşim yerinde de etkisini uzun süre sürdürmesi nedeniyle can kayıplarının rakamlarında artışlar da olmuştur.

Yine atom bombası saldırısı ile ilgili, ABD’nin önceden Japonların hayat ve hareketleri tarzlarını araştırdığı ve onların en çok  dışarıda oldukları saatleri saptayarak saldırı saatinin 08.15 olarak kararlaştırdığı belirtiliyor.

Tarihte böylesine üzücü bir nükleer saldırının ardından hala Hiroşime ve Nagasaki’deki katliam insanların belleklerinden çıkmamışken, günümüzde ABD’nin “barış çağrıları” yapmaları sözlerine insanların ne kadar inanabileceğini merak ediyoruz!

Atom bombasının etkisiyle sadece canlı varlıklar yokolmakla kalmayıp, uzun yıllar topraklarında yeşillik görülemeyecek şekile bürünmüştür.

Bugün ormanlarımız yanıyor, sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok ülkesinde canlıların oksijen kaynağı ormanlar yanarken, burada yaşayan sadece insanlar değil, her türdeki hayvanlar da yokolmaktadır.

Ormanlık alanlarda piknik yapılması ile çıkan orman yangınlarında insanların tedbirsizliği ve hataları olarak tanımlanabilir. Bazı hataların özürünün olamayacağının bilinmesi önemlidir.

Bilerek veya farklı amaçlarla ormanları yakanların ise 1945 yılında Amerika’nın Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombası atmasından farklı bir tanımını yapabilir miyiz!?

ABD’nin yayılmacı politikası, güç gösterisi, dünya jandarmalığına soyunması ve hırsı sayesinde bugün bile icat ettiği silahların kurşunları ile insanlar ve diğer canlar yaşamını yitiriyor.

Japonya 1945 sonrasında öylesine bir akıllı çalışma içerisine girdi mi, teknolojik alanda ABD’yi kısa sürede gerilerde bırakmak üzere gelecek yıllara kendisini hazırladı.

ABD’nin bu yaptığı saldırı Japonlar için dünya teknolojisine yeni bir bakış, yeni dünyaya teknolojik alanda geliştirme hazırlığı olarak benimsenerek kararlılık görebiliyoruz.

Bir zamanların ABD’si, günümüzde Japonya, Çin, Rusya gibi ülkelerin yanında İran ile bile sürtüşmeye kalkıştığında bazı anlarda geri adımlar attığını görmekteyiz.

İnsanların ellerinden gerçekleştirilen her türlü cinayet ve katliamların son bulması dileğimle,  aklın öldürmek değil, canlıları yaşatma adına kullanılması düşüncemle, Hiroşima ve Nagasaki’deki atom bombası katliamını bir kez daha kınıyorum.

 

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar