DOLAR32.5827
EURO34.9688
ALTIN2424.2
BIST9722.0
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Dünyada barış günü

Bugün 1 Eylül “Dünya barış günü” olarak kutlanmaktadır.

Dünya barış günü olarak kutlanan 1 Eylül, aynı zamanda 1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesiyle başlayan İkinci dünya Savaşı’nın ilk günü olarak bilinmektedir.

Birleşmiş Milletler kararı ile 7 Eylül 2001 tarihinde, “Dünya Barış günü” 21 Eylül olarak kabul edildi. 1981 yılında ise 1 Eylül “Dünya Barış Günü” olarak BM tarafından ilan edildi ve ilk kez 1982 yılında kutlandı.

Bugünlere gelindiğinde dünyada barış içerisinde yaşama uğraşı verilmesi her geçen gün önem taşıyor. Dünyanın değişik ülkelerindeki iç savaşlar veya benzer olumsuz olaylar barış özlemlerini gündemden düşürmüyor.

Barış, dostluk ve huzur içerisinde yaşamak varken, ölümler ve sakat kalan insanların yaşadığı bir dünya da kimse yaşamak istemez.

Tarihin sayfalarını karıştırıyorum, bugün 1 Eylül gününde neler yaşanmış dünyada?

1920 günü Fransızlar, başkenti Beyrut olan Lübnan devletini kurdu. 1922 günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dumlupınar Meydan Muharebesinin kazanılmasının ardından; “Ordular! İlk denefiniz Akdeniz’dir. İleri!” diyerek aynı gün Türk ordusu Yunan işgalindeki Uşak’a girdi.

1923 günü Japonya’nın Tokya ve Yokohama kentlerinde meydana gelen depremde 300 bin kişi hayatını kaybetti.

Türkiye için önemli olaylardan biri de 1 Eylül 1927 günü oluştu. Türkiye’de resmi nikah zorunlu hale getirildi.

Yıl 1939’da bugün Almanya’nın Polonya’ya saldırması üzerine 2. Dünya savaşı başlamış oldu.

1969 yılında bugüne geldiğimizde Muammer Gaddafi, Libya’da askeri bir darbe ile Kral 1. İdris’i devirdi. 1974’de Nikaragua’da General Anastasia Somoza Debayle devlet Başkanlığına atandı.

Bugünün önemli olaylarından birinin de yüzücü Erdal Acet’in Manş denizini 9 saat 2 dakikada geçerek Dünya rekorunu kırmasıydı.

2002 yılına geldiğimizde Güney Kore’de, son 40 yılda meydana gelen şiddetli kasırgada iki gün içerisinde ölenlerin sayısı 200 kişiyi bulmasıydı.

Doğal afetler, depremler gibi olumsuz olaylarla bir yandan uğraş veren dünya insanlığı, bir yandan da savaşlarla, ülkelerdeki iç karmaşalar ve darbelerle sarsılıyor, yüzlerce ve binlerce insan hayatını kaybediyordu.

Dünyada barış istenirken, Ortadoğu’da yıllardır bitmeyen olumsuz olaylara bakıyorum.

Suriye’de 8 yılı gerilerde bırakmış iç savaş henüz barışla sonuçlanmıyor, aslında sonuçlandırılmak istenmiyor. Son olarak Afganistan’da yaşanan darbe olayına baktığımızda, önümüzdeki günlerde ne gibi sonuçları beraberinde getireceği bilinmezliğini koruyor.

Gelişmiş ülkelerin Afganistan’daki olaylar karşısındaki temkilni davranışları, son olarak terör örgütünün son saldırısı karşısında Afganistan’ın geleceği için belirsizlik sürüyor.

Son eylemde Afganistan’da yaşanan saldırı ile Amerika’nın herhangi bir ilgisinin olup olmadığı düşündürüyor!

Bugün Dünya barış günü olarak kabul edilmişse eğer, gelin insanlık adına bir iyilik yapalım, savaş yerine barışı deneyelim. Saygılarımla…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar