DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
BIST9915.6
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Bugün ve Yarın tesadüf mü?

Bugünkü takvim yapraklarına baktığımızda, 2001 yılındaki Amerika’daki ikiz kulelere yapılan saldırı akla geliyor.

Yarınki takvim yapraklarına baktığımızda ise, 1980 yılındaki Kenan Evren başkanlığında Türkiye’de yönetime el koyma veya askeri darbe dediğimiz olay akla geliyor.

Tarihsel anlamda ülkemizdeki 12 Eylül 1980 askeri darbesini yaşayıp zarar görenlerden biriyim. Aynı zamanda bir gazeteci olarak yaşadığımız sıkıntılarla ilgili olarak, Gazeteci arkadaşım Mustafa Düzenli’nin yönettiği, “Dokuz sütuna bir Osmaniye” belgesel filminde anlatan gazeteciler arasındayım.

Bugünü anlatmak gerekirse, 11 Eylül 2001 Salı günü, saldırganlar Amerikan yolcu uçaklarını kaçırmış ve New York’taki iki gökdelene çarparak binlerce kişinin ölümüne neden oldukları tarih olarak kayıtlarda yerini almaktadır.

ABD’nin doğu kıyısında uçmakta olan 4 uçak, birbirleriyle bağlantılı kişilerden oluşan  bir ekip tarafından eş zamanlı olarak kaçırılmıştı.

Kaçırılan bu uçaklar New York’taki Dünya ticaret Merkezi binaları olan ikiz kulelere çarpmak üzere güdümlü birer füze gibi kullanılması olayına dünya tanık oluyordu.

İlk uçak yerel saatle 08.46’da Kuzey Kulesi'ne, ikincisi de 09.03'te Güney Kulesi'ne çarpması ile binalarda çıkan yangınlar, üst katlarda çalışan insanların paniğe kapılması ve kentin duman tabakası ile kaplanması görüntülere yansıdı.

İki saat gibi bir sürenin ardından 110 katlı iki gökdelen büyük bir toz bulutu ile birlikte yerle bir olmuştu.

Saatler, 09.37’yi gösterirken üçüncü uçak, başkent Washington DC yakınlarındaki ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasının batı kısmına çarptı. Dördüncü uçak ise yolcuların müdahalesiyle 10.03'te Pennsylvania'da açık bir alana düştü.

Dünyanın bütün ülkelerinin gözleri Amerika’daki ikiz kulelere yapılan saldırıyı konuşuyordu. Devlet Başkanları önlemlerini sıklaştırıyor, terör olayları karşısında nasıl hareket edilmesi gerektiğini düşünmeye başlamıştı.

Saldırılar sonunda, 19 uçak korsanı dışında, toplamda 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca kaçırılan dört uçakta bulunan  246 yolcu ile mürettebatın tamamı da hayatını kaybetti. Ayrıca binlerce kişi de yaralanmıştı.

Saldırıları, Afganistan Merkezli El Kaide örgütü üslenmişti. Usame bin Ladin'in liderliğinde ettiği El Kaide, Müslüman ülkelerdeki savaş ve çatışmalardan ABD'yi ve müttefiklerini sorumlu tutuyordu.

Saldırılarda toplam 19 kişi yer aldı. Bunlar uçaklara beşer kişilik üç grup halinde yolcu olarak binmişti.

Grupların hepsinde pilot eğitimi almış birer kişi bulunuyordu. ABD'deki uçuş okullarında bu eğitimleri almışlardı.

Saldırganlardan 15'i Bin Ladin gibi Suudi Arabistanlı, ikisi Birleşik Arap Emirlikleri, biri Mısır, biri de Lübnan vatandaşıydı.

11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed ise 2003'te Pakistan'da yakalandı. Muhammed o tarihten beri ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde tutuklu bulunuyor ve hala yargılanmayı bekliyor.

El Kaide örgütü’nün Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyinde en güçlü konumda bulunurken, örgütün Afganistan'da da hala üyeleri var. ABD askerleri 20 yılın ardından geçen ay sonunda Afganistan'dan çekilmesini tamamladı.

Dikkat edersek, ABD okullarında eğitimlerine tamamlayanların bir tepkisi olarak 11 Eylül olayını görmekteyiz…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar