DOLAR32.3834
EURO34.9963
ALTIN2325.6
BIST9058.2
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Bir ayar verilmeli

Son günlerde vatandaşın aldığı ürünlerin saati saatine tutmadığı dengesizliğinden Cumhurbaşkanı bile rahatsız olmaya başlamış olmalı ki, fahiş fiyat artışlarına bir ayarlama getirilmesi gerektiğini konuşmaya başladı.

Büyük marketlerdeki fiyat etiketlerinin kasa ile arasında farklılıklar olduğunu bu köşemde defalarca gündeme getirdim.

Benim dışımda bir çok meslektaşım da haberlerini yaptılar.

Türkiye’deki marketler zincirlerindeki satılan ürünlerin tüketiciye ulaşması noktasındaki farklılıklar konusunda yetkililer harekete geçmeye hazırlanıyorlar. Ama bu uygulamanın nasıl olacağı konusunda insanlar kuşkular duymaya başladı.

Büyük marketler, marketler zincirlerinin tepedeki sahipleri kimler olduğunu düşündüğümüzde, bur ucunun siyasilere kadar danandığı ortaya çıkıyor.

Hangi marketler zincirinde, hangi siyasinin ekonomik anlamda elinin olduğunu araştırırsanız, iktidarın marketler için uygulamaya hazırlandığı “fahiş fiyat” uygulamasını nasıl gerçekleştireceği veya sağlıklı gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği akla geliyor.

Sadece marketler değil, esnafın bir çoğunun ürün satışlarının denetlenmesi tüketici yararına olacaktır.

Tarladan vatandaşın eline gelinceye kadar aradaki fiyat farkları, taşımadaki maliyet ve halden çıkışlar hepsi kalem kalem hesaplandığında iktidarın bu işi nasıl çözeceğini merak ediyorum.

Taşımadaki akaryakıt fiyatları, otoyol geçiş ücretlerini de aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Bu iş sadece hal çıkışları ile düşünülmemelidir.

Şehirlerdeki değişik ürünler satmakta olan esnafımızla yakın iletişim kuruyorsanız yaşıyor olmalısınız. Esnaf “tok satıcı” durumda gibi geliyor bana.

Bazı ürünleri almak isteyen vatandaşlar fiyata karşı geldiklerinde, “Canın isterse al, biz de böyle!” gibi davranışta bulunan esnafların song ünlerde artış gösterdiğine tanık oluyoruz.

Tablacıların sebze ve meyve satmalarından bir örnek vermem gerekirse, sabah saatlerinde etiketi 8 Tl olan bir meyvenin, öğle saatlerinde 6 Tl’ye düşürüldüğü, akşam saatlerinde ise yeniden 8 TL’ye çıkarılması olayında bir gün içerisinde üç kez fiyat etiketinin değişmesi olaylarına tanık olmaktayız.

Böylesi etiketleri gördüğümde Kemal Sunal’ın filmindeki yaşanılanlar aklıma geliyor.

Yıllar öncesinde bazı ürünler esnaf tarafından stok edilir, tanıdık insanlara satılır, tanınmayan kişilere satılmazdı.

Bugünkü iktidar sözcüleri bazı zamanlarda; “Eskiden vatandaş istediği ürünü bulamıyordu, ortada alacak ürün yoktu. Bu gün ise vatandaş istediği ürünü bulabiliyor, stok yapılmıyor!”diye konuşuluyor.

Doğrudur, bir zamanlar öyleydi, ama bunu da yapan bugünkü aynı esnafın babaları veya dedeleriydi.

Değişen ne oldu şimdi de bir den tüm ürünler vitrinlerde boy gösterebiliyor ve bulunabiliyor? Bulunuyor ama fiyatlardaki dengesizlik, gün içerisinde birkaç kez değişmesi olaylarına ne demeli?

Eskiden esnafın fiyatları denetlenirdi, ya şimdi “serbest piyasa ekonomisi” denilerek denetimler yeterince yapılabiliyor mu?

Vatandaşın alım gücü için, fiyatlara bir ayar yapılmalı, ama sözlerle değil, harekete geçerek, uygulamalarla yapılmalı bu ayarlama….

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar