DOLAR32.5671
EURO34.9803
ALTIN2447.0
BIST9716.7
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Aday olabilme uğruna

Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde 13. Cumhurbaşkanlığı ile 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri yapılacak.

Cumhur ittifakını; mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aday gösterirken, 6 siyasi partiden oluşan Millet ittifakı ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdi.

Bu arada “Sol” blokta yer alan siyasi partiler kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde aday çıkaracaklarını belirtiyorlardı.

Aday başvuru süreci başladı, Cumhurbaşkanı Adayı olabilmek için Anayasa’ya göre  100 bin imza toplanması gerekiyordu.  YSK’ya yapılan başvurularda 11 Aday için 27 Mart 2023 günü, yani dün saat:20.00’ye kadar süre tanınmıştı.

Adaylar imza toplamaya başladılar, ancak Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı  Fatih Erbakan 69 bin 79 imzaya ulaştığı anda, yarıştan çekilerek Cumhur ittifakını destekleyeceğini açıklamıştı.

Önce ittifaktan yana olmayacağını ve kendisinin aday olacağını açıklayan Erbakan, imzaların toplanmaya başladığı süreçte “Cumhur ittifakı”nı destekleyeceğini açıklaması partisi içerisinde huzursuzluk oluşturdu.

Erbakan’a kız kardeşi bile karşı gelerek, tutumunu beğenmediği yönde haberler yayınlanmaya başlandı.

Cumartesi günü saat: 17.00 itibarı ile Adayların imzaları açıklandığında Memleket Partisi Genel Başkanı muharrem İnce’nin 100 bin 48 oya ulaşarak, belirtilen sayısı aştığını gördük.

Bu arada adaylıktan çekilen Fatih Erbakan’ın imzası ise 69 bin 150 kişiye ulaşıyordu. Adaylıktan çekilmesine rağmen Erbakan’a imzalar verilmişti.

Köşemi yazdığım saatlerde başka adayların 100 bin imzayı aşıp aşmadığı olayını düşündüm. Dün saat:20.00’de son rakamların ne olduğunu bu sabah net olarak öğrenebileceğiz. 

Eldeki son bilgilere baktığımda, Sinan Oğan’ın 57 bin 976 imzaya ulaştığını, Doğu Perinçek’in ise 19 bin 653 imzaya ulaştığı bilgisi alıyoruz. 

Diğer adayların ise aldıkları imza sayısına baktığımızda 100 bin imzaya ulaşabilmelerinin olasının kalmadığını anlaşılıyor.

Şu anda Cumhurbaşkanlığı Adaylığı için üç isim netlik kazanmış durumda, eğer dün saatler 20.00’yi gösterdiğinde kesin sayılar belli olduğunda Sinan Oğan’ın yeterli imzaya ulaşıp ulaşamayacağı, ulaşırsa eğer aday sayısının 4 olabileceği görülüyor.

Eğer Aday sayısı 3’te kalırsa, Muharrem İnce kilit aday olarak önem kazanacaktır. Birinci turda adaylar yeterli sayıda oy alamaz ise ikinci tur seçimlerinde yine bir kilit isim üzerinde önem ortaya çıkacaktır.

İlk turda yeterli oyu alamayan adaylar arasında, üçüncü durumdaki adayın hangi tarafı destekleyeceği, bu durumda ne gibi gelişmelerin yaşanacağı merakla bekleniyor.

Önemli olan partilerin Başkan ve yöneticilerinin yönlendirmeleri mi, yoksa seçmenin kendi iradelerinin sandığa yansıması mı olacaktır, bunu süreç gösterecektir.

Önemli olanı, ülkemizin geleceği için sağlıklı sonuçların ortaya çıkmasıdır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar