Ali Murtaza Doğan: "Ceyhan Nehri Zehirleniyor”
OsmaniyeÇevre aktivisti Ali Murtaza Doğan, Ceyhan Nehri’ndeki çevre felaketine dikkat çekerek Osmaniye Belediyesi ile DSİ’yi eleştirdi. “Kurbağalar yok oldu, mucuklar arttı. Kuşlar kovuluyor, doğa yok ediliyor” dedi.
Çevre aktivisti ve eski Kırmıtlı Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya Gedik’in Meclis’te yaptığı Düziçi Sabunçayı konuşması sonrasında önemli açıklamalarda bulundu.
Doğan, Ceyhan Nehri’ne yıllardır arıtılmadan bırakılan atık suların, bölgedeki doğal yaşamı tehdit ettiğini vurgulayarak hem Osmaniye Belediyesi’ni hem de DSİ’yi sert sözlerle eleştirdi.
“Arıtma çalışmıyor, zehirli su makineleri bile bozuyor”
Doğan açıklamasında, yıllardır Osmaniye Belediyesi tarafından arıtma tesisinin çalıştırılmadığını, bu nedenle Ceyhan Nehri'ne bırakılan atık suların çevreyi kirlettiğini belirtti.
Bu kirliliğin, İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları’nın makinelerine dahi zarar verdiğini, fabrikanın DSİ’ye yaptığı şikayetler sonucunda DSİ’nin nehri daraltmaya yönelik projeler geliştirdiğini aktardı.
“Aman makineler bozulmasın diye nehir kurban edildi” diyen Doğan, doğanın göz göre göre yok edildiğini ifade etti.
“Kurbağalar yok oldu, mucuk istilası başladı”
Ceyhan Nehri’ndeki ekolojik dengenin bozulduğunu ifade eden Doğan, yıllardır kurbağalar, balıklar ve su kuşları gibi faydalı türlerin yaşam alanlarının yok edildiğini kaydetti.
Kurbağaların azalmasıyla birlikte bölgede “mucuk” olarak bilinen zararlı böceklerin hızla arttığını belirten Doğan, “Kurbağalar yok edildi, tarımı tehdit eden böcekler çoğaldı” dedi.
“Kuşları kovalıyorlar, nehire can suyu bırakılmıyor”
Doğan, DSİ’nin bilimsel hiçbir temele dayanmayan projelerle nehri daraltarak kuşları bölgeden uzaklaştırmak istediğini öne sürdü.
“Beyaz kuşlar kurbağaları yiyor bahanesiyle yapılan bu çalışma, bilimsel gerçeklikten uzak ve sadece birilerine rant sağlama amacı taşıyor,” diyen Doğan, can suyu bırakılması gereken nehir yatağına dahi su salınmadığını ifade etti.
“Zirai ilaçlar çözüm değil; çözüm doğada”
Kendisi de ziraat ilaç bayiliği yapan Doğan, doğanın sunduğu canlıların tarım için en etkili yardımcılar olduğunu vurguladı.
“Kuşlar, kurbağalar ve balıklar insanlığa hizmet eder. Onlar giderse, dünyanın hiçbir insektisiti zararlı böcekleri yok edemez,” diyen Doğan, özellikle Zeytin Kırlangıcı gibi kuşların günde binlerce zararlı böceği avlayabildiğini hatırlattı.
“Kırmıtlı Kuş Cenneti yok edilmesin”
Doğan son olarak, Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin içinde bulunduğu Kastabala Özel Doğa Alanı’nın, 265 farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığını ve bu bölgenin Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında acilen korunması gerektiğini belirtti.
Doğan projelerden vazgeçilmesi, arıtma sistemlerinin derhal devreye alınması ve Ceyhan Nehri’nin yaşatılması çağrısında bulundu.
İlginizi Çekebilir