Öğrencilerimiz uzaktan eğitim-öğretim sonunda ilk yarı karnelerini aldılar. Buruk ve heyecansız gerçekleşen ilk karne dağıtımı olarak tarihe geçecek bir anı olarak belleklerde kalacaktır.
Öğrencilerimiz uzaktan eğitim-öğretim sonunda ilk yarı karnelerini aldılar. Buruk ve heyecansız gerçekleşen ilk karne dağıtımı olarak tarihe geçecek bir anı olarak belleklerde kalacaktır.
Covid-19 salgını nedeniyle okulların kapalı kalması, öğrencilerin uzaktan eğitimle ders görmeleri olayı, çocuklar için buruk bir ders çalışma ortamı oldu. Sınıflarında arkadaşları ile şakalaşmayı, kantinden simit-şalgam içmeyi, öğretmenlerinin başlarını okşaması özledi öğrenciler.
Bilgisayar, tablet veya cep telefonlarından derslerini öğrenmeye çalışırken, onlar için doyurucu bir eğitim olduğunu söyleyemeyiz.
Uzaktan eğitim sırasında bilgisayarı, tableti, cep telefonu olmayan aileler ile, bunlar olsa bile interneti olmayan öğrencilerin bulunduğu evlerin bulunduğunu da unutmamak gerekiyor.
Yetkili ağızlardan, bazı okullarda bilgisayarla eğitim desteği verildiği, yoksul öğrencilere tablet dağıtıldığı sözlerini duyduk. İktidar öğrenciler için bir şeyler yapma uğraşı veriyor, yardımcı olmaya çalışıyordu ama, çevresindekiler tabandaki yaşananları tepedekilere olumlu olarak yansıtıyordu.
Bir kent düşünün, buradaki okul ve öğrenci ile öğretmen sayısını düşünün. Bir okulda 1500 öğrenci bulunuyorsa, kent genelinde de 20 bin öğrenci bulunuyorsa bu kentte tüm öğrencilerin uzaktan eğitim olayında araç-gereçlerinin var olduğunun hesabı yapıldı mı?
Sınıf öğretmeninin öğrencileri ile uzaktan eğitimlerine tanık olanlarınız olmuştur. 40 kişilik bir sınıfta 10 öğrenci ile uzaktan eğitim veriliyorsa, bu sınıfın 30 öğrencisi uzaktan eğitimden yararlanamıyor anlamı ortaya çıkar.
Bulunduğunuz kentteki öğrenci velileri veya öğrencileri ile görüşün, uzaktan eğitime kaç kez katıldılar ve neler öğrendiler? Öğretmenlere sorun, sınıfınızdaki kaç öğrenci günlük derslere katılım gösterdi? Okul Müdürlerine sorun, yoksul öğrencilere dağıtılmak üzere okulunuza kaç tablet gönderildi?
Bu tür sorular çoğaltılabilir, önemli olan soruları sorgulamak değil, ileride yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı hazırlık olmak önemlidir.
Öğrenciler karnelerini aldılar, uzaktan eğitime katılan öğrencilere uzaktan verdiği notlar öğretmenleri tarafından yazıldı. Ama derslere katılamayan öğrencilere hangi koşullara göre öğretmenleri not verdikleri akla geliyor!
Burada öğretmenlerin ne yapacaklarını şaşırmış durumda kaldıkları aklıma geliyor.
Salgına karşı önlemler kapsamında okullar kapatıldı, uzaktan eğitim başlatıldı buraya kadar doğru olabilir. Okullarımızdaki derslik sayılarının yetersizliğini de düşünmek gerek. Özel okullar, hatta öğrencilere devlet destekli olarak açılan özel okulların dersliklerini de unutmayın. Bu okulların sıraları tek kişilik, sınıfları geniş ve hijyenik ortamda eğitim-öğretim veriliyor.
Okulların kapalı kalması çocukları sosyalleşmeden uzaklaştırdığı gibi, bilgisayar başında farklı programları öğrenerek ahlak yönünden olumsuz olaylar da yaşanmaya başlandı.
Tablet ve bilgisayar satışları bu süreçte katlanarak artış gösterdi. Tamircilerin odaları arızalı bilgisayarlarla doldu, haftalarca tamircinin kapısını aşındırıp tamirden ne zaman çıkacağının merakını yaşayanlar oldu.
Sabırla salgına karşı önlemlere uyularak, yeniden okulunuza kavuşacağınız günler dileğimle, tüm öğrencilere karnelerinin hayırlı olmasını diliyorum.